Expositie Mieke van Zundert en Ellen van Toor

Op vrijdag 12 mei om 19:30 uur opent Marjolijn van der Jagt de expositie met werk van Mieke van Zundert en Ellen van Toor. Pieter Karman zorgt op vleugel voor de muzikale omlijsting. U bent hierbij van harte uitgenodigd! 

Mieke van Zundert objecten van geacryliseerd papier

Mieke van Zundert maakt tere verhalende beeldjes van geacryliseerd papier in een zelfontwikkelde mille feuille techniek. Haar onderwerpen haalt ze uit het dagelijks leven. Ze observeert en legt Vast. Het kunnen meisjes zijn in hun eerste dansjurkje, een vader die zijn kind in de lucht gooit, toeristen die een haring eten, of ‘PC Hooft-tijgers’ met armen vol boodschappen. Soms zijn het wrange beelden, die schuren en vertellen over de heftige gebeurtenissen van vandaag. 
Een van haar grotere beelden in deze techniek, een beeld van Van Gogh die het schilderij Korenveld met Kraaien schildert, werd in 2015 geselecteerd voor de grote Zomerexpositie in het Gemeentemuseum in Den Haag.

stoel-3-40x40-cmEllen van Toor schilderijen en sieraden

Het begon met een zinken teiltje, met op de bodem een spiegel, waarop een oud bootje werd bevestigd. Naar aanleiding van dit merkwaardige object, begon de associatiemotor van de bekende Nederlandse kunstenares Ellen van Toor goed te draaien. Het heeft geleid tot haar nieuwste serie werken, bestaande uit schilderijen, collages en assemblages. Bij het maken van de collages gaat Ellen uit van op zichzelf waardeloze materialen; willekeurig bij elkaar gezocht, verzameld en opgeplakt. Elke keer weer staat ze voor de keuze welk materiaal, kleur of vorm ze kan gebruiken. Ze verwerkt stukjes behang, piepkleine vogelveertjes, muziekpapier, stofjes, kantjes, puntenslijpsel en gedroogde bloemetjes. Met deze verschillende materialen gaat Van Toor aan de slag en op zoek, door het maken van verschillende combinaties, naar de juiste toon. Ze werkt haar collages af met een omlijsting. Daardoor krijgen ze als het ware een eeuwigheidswaarde; dat zorgt ervoor dat het bewaard blijft.

Het gaat Van Toor met name om het creëren van een bepaalde sfeer of het vormen van een nieuwe waarde. In haar collages wordt iets gesuggereerd en vaak is dat een ontkenning van een traditie. Eén en ander valt en staat uiteindelijk met de compositie, de materialen, de kleurencombinaties of de tegenstelling van structuren en vormen. Het is aan Van Toor om net zo lang te zoeken tot ze een juiste vorm heeft gevonden.

Opening 
Graag tot ziens op de opening van de expositie op vrijdag 12 mei 2017 om 19.30 uur. De entree is zoals altijd gratis. De expositie is tot en met 22 juni te bezichtigen in de foyer van het Evertshuis.