Expositie – Anne Rijnders en Piet Spek

 

anne-rijnders-herinnerings-schrijnAnne Rijnders – Papierkunst

De objecten die Anne maakt  zijn komvormen en herinneringsschrijnen. Het thema van haar werk is de “schoonheid van het vergankelijke”. Haar fascinatie gaat vooral uit naar natuurlijke objecten, fossielen en schelpen en in de natuur gevonden vormen. 

 

Schatkistjes
De herinneringsschrijnen van Anne Rijnders zijn bedoeld als ‘schatkistjes’ om belangrijke of dierbare voorwerpen te koesteren en te bewaren. Evenals in de katholieke kerktraditie, waar schrijnen dienen voor het opbergen van kostbare relikwieën waaraan gelovigen een hoge religieuze gevoelswaarde toekennen. “Ik bouw mijn schrijnen op uit vele lagen gelijmd papier dat ik bewerk zodat het duurzaam wordt en de stevigheid en hardheid van hout krijgt. Papier omdat het voegzaam en altijd voorhanden is. Het is erg mooi materiaal. Biedt eindeloos veel mogelijkheden. Bovendien kan ik dankzij deze aanpak ook nog in aquarel blijven beschilderen. Voor mij vloeide het schilderen op die manier als vanzelfsprekend over in mijn huidige ruimtelijke werk.

Vrije vormen
Naast het maken van schrijnen werkt Anne  graag in vrijere vormen, zo ontstaan de komvormen. Op de bodem van de subtiel in aardetinten beschilderde kommen legt ze fossielen, schelpen of kleine stenen die zorgen voor balans. Zij versterken vorm en karakter van de kom.

 

piet-spek-1

 

Piet Spek – Schilderijen

Het atelier van Piet Spek bevindt zich in de nabijheid van Oudewater in de Lopikerwaard. Daar heeft hij ruimte om in zijn atelier bij de eigen woning te schilderen en te experimenteren.
Na zijn carrière in de administratief-financiële sector kwam tijd vrij om het schilderen te intensiveren. Van 1994 tot 1999 volgde hij  in deeltijd een opleiding aan de vrije Kunstacademie in Den Haag. Grote inspiratiebron voor hem is de natuur, afgewisseld met de mens die zich daar op één of andere manier mee verbonden voelt. Soms figureert hij zelf ook in het werk. Reizen door West- en Midden Amerika en de landen rond de Middellandse Zee zijn belangrijke bronnen waaruit hij put.

Zijn schilderijen in acryl of olieverf geeft hij vorm door gebruik te maken van details uit  verschillende foto’s of uit de herinnering. In het werk zijn duidelijk grafische invloeden te herkennen. Dit geeft hem voldoende vrijheid de complexe werkelijkheid los te laten tijdens het schilderproces.

 

 

De opening van de expositie is op zaterdag 24 maart 2018 om 16.00 uur.