Expositie Marcel Dijker en Jacques Dekker

Wie kent het niet? Op een zomeravond wandelend langs het strand op zoek naar schelpen en mooie stukjes drijfhout. Genieten van het ruisen van de zee en de zonsondergang.

Marcel Dijker opgroeiend aan zee was al jong gefascineerd door de grillige en unieke vormen van drijfhout. Door diverse materialen te verbinden maakt hij dierlijke kunstwerken met een bijzondere uitstraling. De vis neemt een prominente plek in zijn oeuvre. Zijn werkwijze is zeer intensief. Eerst het drijfhout vinden dan schoonmaken en drogen en daarna met eindeloos geduld puzzelen tot er een vorm ontstaat geheel naar zijn tevredenheid. Marcel schept vanuit de vergankelijkheid nieuwe vormen.

Ook Jacques Dekker is van kinds af aan verbonden met de zee. Op strand en aan zee beleeft hij de weidsheid die hij probeert te vangen in zijn schilderijen. Zijn vader Gerrit Dekker en een verdienstelijk amateur schilder inspireerde hem als kind om te tekenen en te schilderen. Een beroep als kunstenaar werd echter niet gestimuleerd. Toch studeerde Jacques af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Als kunstenaar was hij ook jarenlang tekendocent in het onderwijs. Zijn werk is verbonden met de vergankelijkheid der dingen.”Lelijkheid is schoonheid voor gevorderden “(Mieske van Eck) en “Veel glorie is op zijn mooist als het aan het vergaan is” (Midas Dekker) is voor Jacques zeer betekenisvol.

Nanda van Beek zal deze expositie openen met het voorlezen van een verhaal. Zelf zeemansdochter en kunstenaar voelt zij zich verbonden met deze expositie. De muzikale omlijsting is in zomerse sferen en wordt verzorgd door Henriette van Gerven. Zij zal op haar trekzak zeemansliederen ten gehore brengen.

Welkom op deze afsluitende zomerse expositie.

 

periode:29 mei – 2 juli

dekker en dijker