Expositie Eveline Jansen en Marjanke de Bruijn

sam_1766

De laatste expositie van 2016 is een gevarieerde tentoonstelling van werk door twee creatieve dames. 

Eveline Jansen ~ eve’s sieraden

Eveline Jansen brengt als sieraadontwerper/goudsmid sieraden op de markt onder de naam eve’s sieraden. De sieraden worden gekenmerkt door eenvoud en draagbaarheid.

Haar moeder was heel artistiek en altijd bezig met stoffen. Eveline kreeg weeflessen toen zij een jaar of twaalf was en is dat jaren blijven doen. Geleidelijk aan begon zij met het maken van sieraden. “Na verloop van tijd miste ik kennis en vaardigheden. Na mijn werkzame periode koos ik voor de vakschool in Schoonhoven om me te bekwamen in het vak goudsmeden.”

Grote inspiratiebronnen haalt Eveline uit, voor een goudsmid, ongebruikelijke materialen. “Ik ben een heel intuïtief kunstenaar. Ik heb vooraf een idee wat ik wil gaan maken, maar vaak verandert dat idee tijdens het ontwerpproces.”

Eveline maakt vooral gebruik van ronde vormen, die best grillig kunnen zijn. Zelden gebruikt zij hoekige vormen. De rode draad in haar werk is de eenvoud. Zij probeert het sieraad kracht te geven door zoveel mogelijk weg te laten. Achter de gekozen vormen zit geen boodschap. “Ik moet het sieraad gewoon mooi vinden.” 

In haar Galerie eve’s sieraden in Leiden worden doorlopend sieraden getoond. Zij is daarom niet erg actief om elders te exposeren. Het Evertshuis is blij dat ze voor ons een uitzondering maakt. De sieraden zijn overigens relatief aantrekkelijk geprijsd. Wellicht vindt u hier een cadeau voor de komende feestmaand.

Marjanke de Bruijn ~ MUS (Marjanke’s Untold Stories)

Als gewezen actrice, regisseuse, domestic manager, initiator, knutselaar en duizendpoot, staat MUS nu vooral te boek als beeldend kunstenaar; fantasievol en veelzijdig. Ze schildert met een nimmer aflatende gedrevenheid. “Ik maak dus ik besta!”

Marjanke de Bruijn studeerde in 1989 af aan de Hogeschool voor de Kunsten faculteit Theater en Drama. De jaren die daar op volgden, speelde zij in kleine gezelschappen door het hele land. De vijf kinderen die ze vervolgens kreeg, motiveerde haar tot het opzetten van een nieuwe school voor zowel basis als voortgezet onderwijs.

Vanaf 2000 werd ze gegrepen door de schilderkunst. Op houten panelen schilderde zij na uit tijdschriften om haar gevoel voor vorm kleur en verhoudingen te ontwikkelen. Schilderend op de grens van bewust en onbewust buitelen de beelden over elkaar heen; van chaos naar orde creëert zij een wereld van beelden die getemperd, beheerst of vrijuit mogen gaan. 

Wat begon als grap aan de keukentafel is uiteindelijk uitgemond in een atelier met veelzijdige schilderijen en waar zij banken timmert, huizen zaagt en klein meubilair bewerkt tot echte MUS-creaties. Het werk van Marjanke heeft een ‘handschrift’ en beeldtaal die onherroepelijk herkenbaar is als een echte MUS. Met haar werk verleidt zij de kijker tot herkenning en moedigt zij aan om verder te associëren. Of zoals zij zelf zegt: ‘I don’t wanna make a dead-end-story, it’s just a start!’

Opening expositie
Zondag 27 november 2016

U bent van harte uitgenodigd!
Aanvang: 15.00 uur, entree: gratis