Expositie Rien Kraayenbos en Aad de Wit

RIEN KRAAYENBOS EN AAD DE WIT 

Zondag 19 april 2015 is de officiële opening van de expositie van Rien Kraayenbos en Aad de Wit. Deze expositie van twee kunstenaars uit het Groene Hart wordt geopend door de heer Rien Nobel, bij veel kunstminnende Bodegravers en Reeuwijkers bekend als organisator van de Kunstbus. Renee Stevense uit Leiden zal ons verrassen met zang en muziek. Ze zingt en begeleidt zichzelf op de bas.

Vanuit chaos naar orde en evenwicht

Rien Kraayenbos, woonachtig in Bleiswijk, schildert al zijn hele leven. Het thema “Verval en Vergankelijkheid” inspireerde hem om steeds abstracter te gaan werken. Na een periode waarin Rien realistische schilderijen van roestige deuren van oude bedrijfspanden en loodsen schilderde, vond hij de volledige vrijheid om gebruik te maken van vorm, kleur en compositie waarbij hij geen belemmering wil voelen van een onderwerp of voorstelling. Zonder een duidelijk plan begint hij willekeurige vlakken met acrylverf te schilderen in intuïtief gekozen kleuren. Laag over laag zoekt hij naar de juiste sfeer en compositie. Vaak verlijmt hij diverse materialen zoals textiel, papier, karton, zaagsel en zand, hierdoor ontstaan verrassende reliëfs en structuren. Speciale betekenissen kent Rien niet toe aan zijn schilderijen, hij wil de toeschouwer vrij laten te interpreteren.

Het behoud van het kinderlijke in de mens

Aad de Wit uit Moordrecht koestert het kinderlijke in zijn werk. Bij het volwassen worden raken de meeste mensen het kinderlijke in zichzelf kwijt. Aad vindt dat een groot verlies. In zijn werk – schilderijen en beelden- komt duidelijk tot uiting zijn hang om het kinderlijke in zichzelf wakker te houden. Dat verlangen zie je terug in het gebruik van eenvoudige materialen zoals hout, papier en karton. Gefascineerd door het ritme van de streepjes in dit materiaal, scheurt hij het karton en papier in smalle, lange reepjes. Reepjes met rafelige randjes, er komt geen schaar aan te pas, er zijn geen harde lijnen te zien. Hij verwerkt de gekleurde stroken op ingenieuze wijze in zijn ruimtelijke werk: de fantastische paardjes en sprookjesachtige figuren betoveren in al hun eenvoud de ruimte.

De expositiecommissie nodigt u van harte uit om op zondagmiddag 16.00 uur bij deze feestelijke opening aanwezig te zijn. Voor iedereen vrij toegankelijk.

periode: 19 april – 28 mei kraayenbos en de witaad de wit website Rien Kraayenbosch jpeg