Harmen Kooistra – 40 jaar kunstenaar

Vrijdag 7 oktober 2016 vindt om 20.30 uur in de foyer van het Evertshuis de feestelijke opening plaats van de expositie Harmen Kooistra 40 jaar kunstenaar.

De expositie wordt geopend door de heer Wim Lendering, galeriehouder te Gouda en liefhebber van het werk van Harmen Kooistra. Hij zal het eerste exemplaar van de speciale editie van het jubileumboek Harmen Kooistra 40 jaar kunstenaar aanbieden aan wethouder van Cultuur Dirk Jan Knol. Met muziek van de Kooistra-band wordt deze avond echt een feest. De expositie loopt t/m 23 november  2016.
U bent van harte welkom! Inloop v.a. 20.00 uur. Toegang gratis.
 
Harmen Kooistra: 
Het is een zegen schilder te mogen zijn en als schilder vrijuit te mogen werken.
 
Zoals de schrijver schildert met de pen, zo schildert de schilder met de kwast. 
De schrijver en de schilder hebben de mogelijkheid een portret dan wel een landschap op hun eigen wijze te schetsen. ‘Weglaten’ is hierbij het grote woord zodat je met iets kleins het grootste weet te bereiken.
Harmen Kooistra heeft die gave ook. Met Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669) als inspiratiebron werd al vroeg duidelijk dat hij pen en kwast meer dan uitstekend weet te beheersen. Niet alleen in de nageschilderde portretten van Rembrandt is dat te zien. De lichtinval, de sfeer, de kleine details, alles weet hij tot in de kleinste finesses weer te geven.
Ook heeft Harmen, net als Rembrandt, het Hollandse landschap in zijn hart gesloten.
In tekeningen, schilderijen en etsen komt dat prachtig tot uiting, waarbij Harmen via gedichten en gedachten zijn hart ook nog over dat landschap kan laten spreken.
Waar al dit talent vandaan komt is niet duidelijk. Het moet in de genen zitten en met een beetje geluk komt dat er allemaal uit, al wil het wel helpen dat hij door zijn ouders Harmen wordt genoemd. Had hij ook in de 17e eeuw geleefd dan had hij ongetwijfeld Harmen Teuniszoon Kooistra geheten.
 
Harmen heeft met zijn werk de kunst in Bodegraven en omgeving onmiskenbaar op een hoger peil gebracht. Zijn werk hangt inmiddels zowel nationaal als internationaal, al moet daar wel voor gewerkt worden in die 40 jaar. En net als zoveel kunstenaars was er soms bijna geen droog brood in te verdienen. 
Toch is het de verdienste van Harmen dat hij altijd zijn eigen weg is blijven volgen, alles in dienst van de, door hem hooglijk bewonderde, teken- en schilderkunst.
Het jubileumboek Harmen Kooistra 40 jaar kunstenaar is een selectie uit zijn grote oeuvre, maar wel een bijzondere! Het geeft een mooie kijk in de ziel van een kunstenaar die met de kleinste pen het maximale weet te bereiken. Goed beschouwd past daar alleen maar bewondering voor.

Het jubileumboek en de expositie Harmen Kooistra 40 jaar kunstenaar worden mede mogelijk gemaakt dankzij donaties van de gemeente Bodegraven- Reeuwijk, Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk, Stichting BONAZ, The Lions Bodegraven en Stichting Evertshuis.
Op de openingsavond van de expositie is het boek te koop voor €12,50. Vanaf zaterdag 8 oktober ligt het boek te koop in de Bodegraafse winkels The Read Shop Karssen, Primera (centrum en zuid) en het Evertshuis voor €14,50.