BEETHOVEN in Bodegraven

in de Ontmoetingskerk (tegenover Evertshuis)

Een nieuw evenement georganiseerd door het Evertshuis dat geheel in het teken staat van Beethoven. Een prachtige uitvoering door een orkest van 26 professionele musici én meesterpianist Ramon van Engelenhoven onder leiding van dirigent Jan Laan.

7de Symfonie

Al meteen na de première in 1813 werd het publiek gegrepen door Beethoven’s  Zevende symfonie, die hij schreef tijdens zijn verblijf in het Boheemse kuuroord Teplice, waar hij hoopte zijn slechte gezondheid te verbeteren. Ruim 200 jaar later is deze ritmische symfonie nog steeds populair en ontroert het tweede deel, het Allegretto (bekend als thema in de film “The King’s speech”), nog steeds bijna iedereen die het hoort.

5de Pianoconcert

Tegen de tijd dat Beethoven dit 5de pianoconcert schreef, ook wel het Keizerconcert genoemd, was hij al te doof om het zelf voor publiek te kunnen spelen, hoewel hij pas 39 jaar oud was. Het is ook zijn laatste pianoconcert en misschien daarom ook wel van zo’n heroïsche kwaliteit ! De pianostijl is virtuoos: van een “rapsodisch” begin, via een meditatief middendeel naar een uitbundig slot. Voor velen hun favoriete pianoconcert !

Pianist Ramon van Engelenhoven

Ramon won al op jonge leeftijd prijzen bij diverse concoursen, o.a. International Steinway Piano Competition en het Prinses Christina Concours. Hij won in 2015 de Grand Finale van de Young Pianist Foundation en als allereerste laureaat de “Grand Prix Youri Egorov” (erkenning van talent met internationaal potentieel). Hij treedt regelmatig op op grote concertpodia in binnen- en buitenland en maakte ook furore op het Prinsengrachtconcert 2023. Zijn onlangs verschenen cd “Korngold, een portret voor piano” is genomineerd voor een Edison!

Dirigent Jan Laan

Dirigeren is zijn passie. Voorheen betrokken bij operettegezelschappen, naderhand legde hij zich toe op het begeleiden van verschillende koren in Noord-Holland bij hun uitvoeringen met orkest: al tientallen jaren Medemalaca Vocali (van Vivaldi tot Jenkins), diverse projectkoren (o.a. Requiem van Brahms, Mozart en Rutter) en sinds een paar jaar verbonden aan het befaamde Volendams Operakoor. Orkest-concerten zijn hem niet vreemd en Beethoven ligt hem na aan zijn hart.

Zaterdag 5 oktober | 20.15 uur | € 25,00 p.p.*

*Let op! Locatie is de Ontmoetingskerk (tegenover het Evertshuis)