Expositie Marian Kastelein, Lia Meiborg en Irma Sier

Marian Kastelein, Lia Meiborg en Irma Sier, Textielkunstenaars. 
De expositie loopt van 2 april tot 10 mei 2017.

Irirma-sierma Sier
Is het textielkunst; zijn het schilderijen of transparante stofcomposities?  
Gevangen in een lijst met passe-partout lijkt het op het eerste gezicht of we naar tere aquarelachtige landschappen en bloemstillevens kijken. Maar dan merk je dat je eerste blik je op het verkeerde been zet. Voel je bij een aquarel dat de transparante verf met de fysieke grens van het papier te maken krijgt, in Irma’s werk herken je een dimensie die je niet meteen kunt plaatsen. Dan blijkt het niet over verf te gaan, maar over zorgvuldig over elkaar geschoven voile-achtige stof in subtiele tinten, die een heel eigen sfeer aan een landschap geeft. In de bloemstillevens krijgt de fragiele stof door voorzichtig contact met een kaarsvlam lichte driedimensionale vormen die het werk extra verlevendigen. Bij Irma blijkt schilderen zonder verf mogelijk en benadrukt het materiaal het karakter van haar onderwerp. 

 

lia-meiburg-1Lia Meiborg
Textiel is bijzonder

Textiel gebruik je om je te kleden, af te drogen of tussen te kruipen. Lia gebruikt het zoals een beeldhouwer zijn steen of hout gebruikt, of een schilder zijn verf. Textiel is te naaien, te branden, te rimpelen, te verven, te bestempelen en wat al niet meer. Je maakt je eigen stoffen van vezels, weven, brei- of haakwerk. En dan zijn er nog de non-woven stoffen, tyvek, water-soluble en meer. Lia gebruikt soms foto’s om een werkstuk te maken, maar gaat het liefst uit van de stof zelf. De textuur of de bedrukking is uitdagend. Soms is er zelfs geen voorafgaand plan. Dan groeit het werk onder haar handen. 

 

marian-kastelein-2Marian Kastelein
Objecten brengen vilt tot leven
Het werk van Marian Kastelein wordt gemaakt van vilt. Het zijn objecten die voornamelijk zijn uitgevoerd in natureltinten en hier een daar worden gecombineerd met wat kleur. De afmetingen zijn heel wisselend, evenals de plaatsing. Je komt haar werk zowel binnen als buiten tegen. In de vormgeving van haar werk staat het streven naar essentie en eenvoud centraal. Het technisch en beeldend aspect probeert zij samen te brengen tot één geheel. Naast werk in opdracht maakt Marian vrij werk met thema’s als: loslaten, herinneringen, bespiegelingen en geborgenheid. Marian is opgeleid als coupeuse en heeft ook een afgeronde opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht, richting Modevormgeving, op zak. Onlangs won Marian de designprijs van de Almeerse Wolunie 2017. Zij is geselecteerd voor deelname aan de Internationale Textielkunst Biennale in Haacht, in België.