Expositie Inge Sips

Acryl, schilderijen, vliegpaardjes en gouaches

Do 18 april tot wo 29 mei 2024

Inge Sips is in 1986 afgestudeerd aan de stadsacademie voor Beeldende Kunst te Maastricht, afstudeerrichting Monumentale Vormgeving. Vanaf 1997 is zij woonachtig te Woerden. 

Haar inspiratiebron is het paard. Inge beeldt dit dier uit, niet realistisch maar vanuit het gevoel. Belangrijk in haar werk is het uitbeelden van de kracht en snelheid van het paard. Een oerkracht, die van het papier of doek moet ‘knallen’.

Centraal in haar werk staan expressieve paarden waar de power van af straalt, of ze stil staan of in beweging zijn. Romp en hoofd van het paard geven de richting aan, de benen zijn slechts een suggestie. Een enkele keer worden ook (summier) mensfiguren, zoals ruiters en riddes afgebeeld. Maar die spelen zelden de hoofdrol.  

Momenteel zoekt Inge ook naar een vorm van samensmelting van paard en mens. En dan letterlijk in het beeld van een centaur. Het mensenlijf op een paardenlichaam met een paardenhoofd. Een ander belangrijk thema is altijd de Griekse mythologie, waarin zo vaak het paard een rol speelt. De centauren dus, maar zeker ook het paard van Troje en Pegasus, het gevleugelde paard. 

Inges werk is expressionistisch. Er wordt op gevoel geschilderd en getekend. De ‘snelheid’ van de teken- en schilderhand is goed te volgen, in sterke lijnen, spatten, vegen. Schilderingen bouwt ze op in transparante lagen en dik opgedragen verf. Daarbij gebruikt ze vaak contrasterende kleuren. Paletmes en kwast worden naast elkaar gebruikt. Voor de gouaches en tekeningen werkt ze met Siberisch krijt, pastel, inkt, en acryl. Het werk van Inge laat een eindeloze variatie op het thema paard zien. Stoere, brede paarden, duistere paarden, (speelgoed)paardjes van Troje, ruitertjes, pony’s.   

Naast het schilderwerk werkt Inge ook in 3D. Zo zijn er de kleine ‘vliegpaardjes’, op poten van takjes en met veertjes. Van wilgentakken maakt ze grotere 3D paarden, van minimaal formaat tot meer dan levensgroot. In gevecht met de buigzame, maar koppige wilgentakken weet ze deze altijd in de vorm van een paard(je) te dwingen.  

En tenslotte veroorlooft Inge zich van tijd tot tijd een klein zijsprongetje in de vorm van een vingeroefening; paardjes schilderen op een kippenei. De uitdaging bestaat hierbij, uit het pietepeuterig schilderen van een afbeelding op een zeer kwetsbaar rond oppervlak. Een ‘uitschieter’, is het ‘Vlooiencircus’, geschilderd op een ei, in het kader van een prijsvraag met als thema, ‘het kleine’. De karretjes trekkende vlooien waren goed voor de 1e prijs. 

 Zie voor verdere informatie www.getekendsips.nl | e-mail inge@getekendsips.nl | tel 06 22984789