Kunstbus Nationaal Archief Den Haag en ‘Oranje Hotel’ Scheveningen

In de ochtend gaat de reis naar het Nationaal Archief in Den Haag.  In de tentoonstelling Kòrsou – Curaçao zijn interviews en foto’s te bekijken die gemaakt zijn door de Curaçaose fotograaf, documentairemaker en culturist Selwyn de Wind. Daarnaast laten tien kunstenaars en artiesten met hun werk zien hoe zij aankijken tegen de vijf thema’s in de tentoonstelling: Qúracao, slavernij, veerkracht, samenleving en bestuur.

’s Middags gaat de kunstbus naar het Oranjehotel, de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog, dat is geopend als herinneringscentrum. De gevangenis, waar tussen 1940 en 1945 ruim 25.000 Nederlanders werden opgesloten, veelal omdat ze in verzet kwamen tegen de Duitsers, was altijd onderdeel van de Penitentiaire Inrichting Haaglanden. Om die reden was het alleen toegankelijk tijdens de jaarlijkse herdenking. Bezoekers zijn nu welkom in het gerestaureerde cellencomplex. Een vaste tentoonstelling, dodencel 601, films en voorwerpen geven een beeld van de geschiedenis, de verschillende groepen gevangenen en het gevangenisleven in deze belangrijkste Duitse gevangenis op Nederlands grondgebied.

DONDERDAG 19 MEI 2022

Vertrek: 09:00 uur vanaf NS Station Bodegraven

Kosten: €37,50/ €26,50 met museumkaart*

RESERVEREN VAN TICKETS kan tot uiterlijk MAANDAG 16 MEI.

*coronatoegangsbewijs en mondkapje zijn verplicht (of de dan geldende landelijke maatregelen). De reis is inclusief vervoer, entree en rondleidingen.