Langs de Zijderoute – Lezing door René Moorman

Dunhuang Boeddha grot

Centraal Azië of “Turkistan” strekte zich uit van de Kaspische Zee tot Mongolië. In het noorden van de Siberische bossen tot aan het zuiden met het Tibetaanse Plateau en de Hindu Kush. Het huidige westelijk deel bestaat nu uit de vijf voormalige Sovjetrepublieken: Kazakstan, Oezbekistan, Kirgizstan, Tadzjikistan en Turkmenistan. Het oostelijk gedeelte ligt in China binnen de provincie Xinjiang met zijn beroemde karavaanstad Kashgar. Daar tussen is nu een grens die deze gebieden splitst in west en oost.

Turkistan was geen land zoals Afghanistan maar een gebied waar de nomadische bevolking woonde. De bevolking is tegenwoordig nog steeds een smeltkroes van verschillende volkeren. De Tadzjieken spreken een Perzische taal terwijl de andere volken een Turkse taal spreken.

“In deze lezing wil ik graag mijn passie met u delen voor dit deel van Azië. U meenemen op een reis langs een stuk van de Zijderoute en door een belangrijk land op deze handelsweg Oezbekistan. Via prachtige beelden en muziek reizen we door de geschiedenis, kunst, culturen en religies. Staan de producten, economie en politiek van Azië “Centraal”.

Centraal Azië werd later bekend als de Zijderoute en in de tweede eeuw voor Christus ontstond hier de eerste handel tussen oost en west en visa versa. Dit bracht welvaart, kennis en zorgde voor de verspreiding van o.a. Islam, het Boeddhisme en het Hindoeïsme. Totdat de zeeweg naar India werd gevonden. Toen was het gedaan met deze handelsroute.

“Maar mijn stelling is: de Zijderoute bestaat nog steeds! En is zelfs nu weer heel actief. Al meer dan 20 jaar reis ik door West – en Centraal Azië langs de Zijderoute. Neem ik reizigers mee door dit deel van de wereld.”

Kortom, een interessante lezing door Azië kenner René Moorman.

VRIJDAG 2 FEBRUARI 2024

LEZING

AANVANG 20:00 UUR

ENTREE € 11,00 incl. drankje