Honderden steunbetuigingen voor Evertshuis, daar zijn we heel blij mee!!!

Bijna vierhonderd inwoners van Bodegraven-Reeuwijk hebben zich aangesloten bij een blikseminitiatief om de lokale politici te wijzen op het maatschappelijk belang van Het Evertshuis. In een tijdsbestek van drie dagen ondertekenden zij een petitie met een beroep op de politici ten aanzien van de toekomst van het Evertshuis het gezonde verstand te laten zegevieren. De petitie staat deze week als advertentie in deze lokale huis-aan-huis krant, de kosten hiervan zijn door de ondertekenaars zelf opgebracht. De letterlijke tekst is even effectief als positief: “Het Evertshuis is een belangrijke ontmoetingsplek. Politici, denk na voordat dit verloren gaat.”

Lees het hele artikel in de KOBR, 7 okt HIER>>

Spontane actie
“Het is een spontane actie, een beroep op gezond verstand,” aldus Henri Stolwijk, die samen met Theo Straathof de petitie heeft opgesteld en de actie aan het rollen heeft gebracht. Beiden voelen zich zeer betrokken bij het wel en wee van hun woonplaats. Zij polsten in hun netwerk de bereidheid de petitie te ondertekenen, waarna een indrukwekkend sneeuwbaleffect ontstond. Joost Rooms sloot zich meteen aan, anderen namen het initiatief over, waarna de stroom van steunbetuigingen in rap tempo op gang kwam en nauwelijks te stuiten leek. Stolwijk: “Het Evertshuis neemt een belangrijke plaats in in onze gemeente. Het zorgt voor verbinding en herkenning. Je kunt zeggen dat het daarmee deel uitmaakt van de ziel van onze gemeenschap. Die moet je koesteren, niet aantasten.”

Glashelder signaal
De gemeenteraad discussieert op dit moment over het doorvoeren van bezuinigingen. Een van de opties is het opofferen van een deel van het Evertshuis ten behoeve van appartementen. Een ander idee is om het gemeentehuis te verbouwen tot appartementen; het ambtelijk apparaat neemt vervolgens zijn intrek in het Evertshuis. Straathof: “De noodzaak tot bezuinigingen mag er niet toe leiden dat belangrijke gemeenschapsvoorzieningen worden geschrapt. Wat dat betreft is dit een glashelder signaal.”

De initiatiefnemers zullen geen vervolg geven aan de actie. “Het woord is verder aan de politiek. Je kunt je toch echt niet voorstellen dat onze volksvertegenwoordigers een dergelijke positieve oproep met droge ogen zullen negeren,” stellen Stolwijk en Straathof.

Spilfunctie
Het Evertshuis is ontstaan dankzij een legaat van notaris Everts, die een vermogen doneerde aan de gemeente Bodegraven met de bepaling dit te besteden aan een culturele voorziening. Die is uitgegroeid tot een multifunctioneel gebouw, dat vele lokale verenigingen en organisaties onderdak biedt. Onder meer zangkoren en toneelclubs houden hun optredens in de Theaterzaal, plaatselijke bands betreden er de bühne. Daarmee heeft het Evertshuis voor jong en oud een spilfunctie in het sociale en culturele leven in de gemeente.

Beeld: Sabrina den Haag