Stichting Toneelwerk – Hallo Bandoeng

Loulou Rhemrev liet zich inspireren door de locatie van Radio Kootwijk, waar de eerste telefonische contacten met Nederlands-Indië hebben plaatsgevonden. Die plek bracht Rhemrev, zelf dochter van Indische voorouders, tot het creëren van deze theatervoorstelling om haar persoonlijke verhaal te kunnen vertellen.

Radio Kootwijk vormde sinds 1929 de basis voor gesprekken met geliefden aan de andere kant van de wereld. Mensen die dachten hun dierbare nooit meer te zullen horen, hadden plots rechtstreeks contact met Nederlands-Indië. Twee werelden, zo verschillend, werden in enkele minuten verbonden door de lucht, in golven en trillingen die 12.000 km moesten overbruggen. Maar wat als de berichten door een oorlog worden verstoord? Radiostilte. Onbeantwoorde vragen blijven over.

In een vergeten ruimte tracht een telefoniste al 40 jaar lang oude verdwaalde berichten uit de ether op te vangen. Jarenlang verbindt zij de lijnen. Op zoek naar antwoorden want de tijd dringt. Ze ontvangt flarden van gesprekken van mensen die er niet meer zijn en nooit gehoord. De berichten halen het oude Indië terug waar ze zo weinig van weet, want de enige overlevende die haar wat zou kunnen vertellen is haar vader. Maar hij is oud en zwijgt.

Tekst/spel: Loulou Rhemrev – Componist/muzikant: Tom Meulman – Regie: Folmer Overdiep

VRIJDAG 5 FEBRUARI 2021

TONEEL

AANVANG 20.30 uur

ENTREE € 18,00 (met pauzedrankje)

Over Loulou Rhemrev

Mijn familie heeft 300 jaar in Nederlands-Indië gewoond en is na de oorlog naar Nederland gevlucht. Ik ben een mix van Nederlands en Indonesisch bloed, al is dat niet aan mij te zien. Ik ben een twijfel Indo. Alleen Indische mensen herkennen iets in mij. Het is een ontmoeting in het onbekende en toch herkenbaar. Maar wat is dat dan, Indisch zijn? Bepaalt de Indische erfenis mijn identiteit? Wat heb ik meegekregen?

Ik voel de oorlog van mijn familie in mij. Een oorlog die ik niet heb meegemaakt. Ik voel ook een band met een land dat niet meer bestaat. Hoe kan dat? Veel Indische mensen zwijgen en dragen een geheim met zich mee. Waarom? Ik zoek naar antwoorden in de verhalen van een generatie die er straks niet meer is…de tijd dringt.