Theater de Generator & Sandra Kramerová – MAJKA

Het buitenaardse meisje Majka is hard aan het werk om een geëmancipeerde Tsjechoslowaakse vrouw te worden en dansmaker Sandra Kramerová stapt in de rode laarzen van Majka om mee te zoeken. Hoe leert Majka van de planeet Gurun vrouwelijk gedrag aan? Wat leert ze van reclame, televisie en propaganda uit het Tsjecho-Slowakije van de jaren ’70?

In de danstheatervoorstelling MAJKA zoomt Amsterdamse choreograaf Sandra Kramerová in op de verschillen en overeenkomsten tussen Oost- en West-Europese vrouwelijkheid. Geïnspireerd door de populaire Tsjechoslowaakse tv-serie Spadla z oblakov (Ze viel uit de lucht, 1981), belichaamt Sandra het personage uit deze serie, Majka. Een buitenaards meisje van de planeet Gurun, dat vrouwelijk gedrag leert van reclames, tv-uitzendingen en socialistische Tsjechoslowaakse propaganda. Terwijl deze beelden in de kinderlijke blik van Majka opgezogen worden, leert ze vrouwelijk gedrag te begrijpen door het te imiteren.  

In haar kinderlijke onschuld vindt ze rollen die elkaar tegen lijken te spreken: de onverschrokken vrouwelijke burger, de hardwerkende matriarch en een mooie socialistische heldin. Majka’s uiterlijk verandert met haar innerlijk mee maar toch klopt er iets niet. In deze choreografie krijgen objecten, afbeeldingen en kostuums nieuwe betekenis, verandert onschuld in iets duisters en zien we een worsteling tussen verschillende identiteiten: cultuur, etniciteit, gender en persoonlijk. 

VRIJDAG 4 FEBRUARI 2022

DANS / THEATER

AANVANG 20.30 uur

ENTREE € 12,50 (exclusief drankje)*

*met coronatoegangsbewijs (of de dan geldende coronamaatregelen)

Choreografie en dans: Sandra Kramerová – Dramaturg: Freek Duinhof – Artistiek begeleider: Pavel Zuštiak – Coach/Mentor: Ioana Tudor – Productieleider Fayola Antonius – Videograaf: Álvaro Congosta – Componist: Denisa Uherová – Lichtontwerper: Boaz van den Ban – Techniek: Sanne Hensen – Met dank aan Igor Vrebac en Mira Feticu.