Bert Vos & The Klezmer Society – Wie niet weg is, wordt gezien (10+)

Muziekvertelvoorstelling gebaseerd op het gelijknamige boek van Ida Vos. Deze voorstelling wordt georganiseerd in samenwerking met het 4/5 mei comité. Na de herdenking op de begraafplaats zal deze voorstelling worden gespeeld in de theaterzaal van het Evertshuis. De toegang is gratis.

Berts moeder, de Joodse schrijfster Ida Vos, schreef het waargebeurde Wie niet weg is wordt gezien. Bert vertelt samen met de musici van The Klezmer Society het oorlogsverhaal van zijn Joodse familie en zijn eigen verhaal als kind van Joodse onderduikers tijdens de 2e wereldoorlog. 

“Mama, waarom hebben wij zo weinig familie?” 

Toen ik zes was, kreeg ik van mijn ouders een heel klein viooltje. Toen ik zeven was, wist ik al dat mijn moeder iets had meegemaakt dat zó groot was, dat ik er geen vragen over mocht stellen. Toen ik dertien was, kreeg ik van mijn moeder Ida Vos een stapel papier. Het was een manuscript en ik was de eerste lezer. “Hierin staan alle antwoorden”, zei ze. Ik las het in één nacht uit. Toen wist ik eindelijk wat er met mijn familie was gebeurd. 

“Zwemmen mag ze niet. Niet omdat ze ziek is, maar omdat ze Joods is. Zo gaat dat tegenwoordig. Vandaag moet ze voor de eerste keer naar school met een grote gele ster op haar jas”.

Gelukkig is er ook heel veel mooie en vrolijke muziek, waardoor het verhaal een stuk lichter aanvoelt. Speciaal voor deze voorstelling is een aantal prachtige nieuwe Klezmer-composities geschreven. Deze voorstelling is niet alleen een persoonlijk oorlogsverhaal, het gaat ook over het hier en nu. Je ervaart zelf hoe propaganda werkt en hoe makkelijk het is om anderen zwart te maken. Wat gebeurt er als bevolkingsgroepen permanent negatief in het nieuws komen? Geloof jij alles wat je leest, is het eigenlijk wel waar?  

ZATERDAG 4 MEI 2024

MUZIEKTHEATER

AANVANG 20:45 uur (aansluitend aan de herdenking, i.s.m. 4/5 mei comité)

ENTREE GRATIS | vooraf kunt u een vrijkaart reserveren in verband met de capaciteit van de theaterzaal

Fotograaf: Geert de Jong

Reacties van publiek:

“Prachtig muziektheater van hoog niveau. De persoonlijke betrokkenheid van Bert maakte dat we allemaal ademloos zaten te kijken, inclusief de kinderen.”