Kinderen, het publiek van de toekomst

Jonge kinderen houden van rollenspel. Ze spelen prinses of brandweerman, spiderman of Elza. Mijn zoon van 3 speelt dolgraag de hulk of “gekke tong”, een figuurtje met een immens lange tong dat hij via YouTube kent. Dat doen ‘alsof’ vinden kinderen heerlijk. Juist door het spelen van een rollenspel leren kinderen veel op het sociale vlak. Kinderen experimenteren met gedrag dat ze normaal niet zouden durven (want het is maar spel). Ook worden rollen van elkaar overgenomen waardoor ze leren zich in een ander te verplaatsen, wat bijdraagt aan begrip voor elkaar (Bron: de website opvoedavies.nl). Daarom is het ook zo leuk om kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met theater; een fantasiewereld waarin niets onmogelijk is.

Laten we zelf hier ook even een rollenspel doen. Stel je voor: je bent een kind en bezoekt het theater. Aan de hand van je vader of moeder ga je naar binnen. De zaal is schaars verlicht, samen zoek je naar de stoelen. Er klinkt overal geroezemoes. Je ziet het podium maar er gebeurt nog niks. Dan gaan de deuren van de zaal dicht en je voelt de spanning in de zaal toenemen. De lichten in de zaal doven, er klinkt muziek, het gaat beginnen. We leren, als kind, in een uurtje tijd heel veel. Onze creativiteit wordt gestimuleerd door wat we zien en horen, en vaak mogen we nog meedoen ook! We komen met rode wangetjes de zaal weer uit.

Een theaterbezoek is spannend en kinderen leren er veel van. Het verrijkt hen, stimuleert de creativiteit, laat een kind anders in de wereld staan en geeft hen een ruimere blik. Als kinderen al jong kennismaken met theater, dan is de kans groot dat ze later nog steeds graag naar het theater gaan (Bron: de website LKCA.nl).Kinderen zijn dus letterlijk het publiek van de toekomst.

Voor iedere leeftijdsgroep zijn er prachtige voorstellingen. Per voorstelling staat de leeftijdscategorie duidelijk vermeld. Dat is niet voor niets, theatervoorstellingen moeten leuk zijn en vooral niet afschrikken. Je kind moet immers verrukt de theaterzaal verlaten en niet bedrukt. Niet alle kinderen zijn rustig en stil gedurende een voorstelling. Vooral de kleinsten niet. Het fijne is, dat geeft niet. De theatermakers kennen hun publiek, herkennen zowel de verwondering als de onrust bij kinderen en gaan daar heel handig mee om.

Ten slotte. Vergeet natuurlijk ook de voorpret niet. Bereid je kind op het theaterbezoek voor door te vertellen over wat er gaat gebeuren, of lees een verhaaltje voor dat over hetzelfde onderwerp gaat. En ga vooral zelf mee; om je kind te zien stralen bij een theatervoorstelling, is voor elke ouder een onvergetelijke ervaring.

Esther Didden
coördinator culturele projecten
23 november 2016

Zondag 27 november: Hilbert Geerling. 6+ jaar

Zondag 22 januari: Dino Experience Liveshow. 5+ jaar

Zondag 5 februari: Sesamstraat-acteurs lezen voor. 2 – 6 jaar

Zaterdag 18 maart: De kleine prinses, Muziektheater, familievoorstelling

Zondag 9 april: Witte Raaf, Musical, familievoorstelling. 6+ jaar